לחות וליחה הן מושגים בסיסיים ברפואה סינית, שמתייחסים לחומר עודף שמצטבר בגוף, מאט תהליכים וגורם לכבדות, לאטיות ולתחושת ערפול. יש הבדל בין לחות וליחה, אולם במאמר זה נדון בהן במשותף. באופן כללי אפשר לומר שההבדל העיקרי ביניהן הוא מידת החומרה ומידת המוצקות שלהן. נוזלים עשויים ליהפך ללחות, שהיא קלה יותר ופחות פיסית, וכשזאת נעשית צמיגה ונוקשה יותר - היא נהפכת לליחה.
הלחות והליחה חשובות מאוד לגוף, והן ממלאות תפקיד מהותי במעיים, בריאות, במערכת הנשימה, בדרכי הלימפה, במפרקים, בדם ובשאר הריריות. עם זאת, כשהן מתרבות הן נוטות להצטבר, לעבות את הריריות ולגרום לחסימה, לכבדות ולאטיות.
במצב תקין, הלחות והליחה נמצאות בתנועה מתמדת. הצטברות שלהן יכולה לנבוע מחולשה של הגוף ושל האנרגיה - הגוף לא מצליח להתמודד עם הנוזלים ומשאיר אותם במקומם, או מחשיפה חיצונית מוגברת ללחות ולליחה דרך המזון, הנשימה או העור.
לחות וליחה משפיעות בכל מקום בגוף
הליחה משפיעה על כל מערכות הגוף, אך בשלב ראשון היא נוטה להצטבר במערכת העיכול ובריאות. במערכת העיכול היא מתבטאת בבחילות, בכבדות ובנפיחות אחרי ארוחה, בגזים, בתחושה שהאוכל נתקע, בעצירות או בשלשולים, בתחושה של חוסר התרוקנות, ובמצבים חמורים יותר גם בדלקות כרוניות במעיים. גם עלייה במשקל היא למעשה הצטברות של חומר עודף ליחתי בגוף. במערכת הנשימה היא יכולה להופיע כשיעול ליחתי או יבש, בליחה שאפשר לכייח או כזאת שתקועה, בכחכוח בגרון, בצרידות או בשינויים בקול.
הליחה והלחות משפיעות לעתים גם על האספקט המנטלי, והן גורמות לאטיות מחשבתית, לתגובות אטיות ולערפול חושים. לעתים מטופלים מדווחים על מעין "מסך" מסביב לראש או לעיניים, או תחושה שהם חיים "בתוך ענן". הליחה מתבטאת גם בעור, בדמות אקזמות, פריחות מפרישות ואבצסים. היא עשויה לגרום לדלקות פרקים ולבעיות בשלפוחית השתן.
הליחה והלחות יכולות להיות חמות או קרות. ליחה קרה מתבטאת בהפרשות מרובות, שקופות, בהירות וללא ריח. ליחה חמה מתבטאת בהפרשות צמיגות ודלקתיות, שנוטות להיות צהובות ובעלות ריח רע. למעשה, כל מצב דלקתי מערב ליחה חמה.
לחות וליחה בפוריות וברפואת נשים
לליחה יש מעורבות רבה במערכת הגיניקולוגית, בפוריות וברפואת נשים, וביטויה הנפוץ ביותר הוא שחלות פוליצסטיות. הציסטות שבשחלה הן הצטברות של נוזלים או לחות, וכאשר הן מרובות הן מאטות את התהליך ההורמונלי וגורמות לחוסר ביוץ. זאת הסיבה לכך שהורדה במשקל משפרת את המצב ההורמונלי - למעשה זהו סילוק של עודף הליחה מהגוף.
הטיפולים ההורמונליים בזמן טיפולי פוריות מעלים את רמות האסטרדיול (נגזרת של אסטרוגן), שגורם להצטברות של נוזלים ולעלייה של רמת הלחות, ומתבטאות בעייפות, בבטן נפוחה ובבחילות. כאשר רמת האסטרדיול גבוהה מאוד, עלול להיווצר גם גירוי יתר שחלתי. חשוב לבחון את השפעת ההורמונים והלחות גם בשלב ההשתרשות, מפני שהצטברות של נוזלים ברירית הרחם עלולה להפריע לקליטה של העוברים.
ליחה חמה מעורבת במצבים דלקתיים שונים, כמו דלקות באגן ואנדומטריוזיס. גם זיהומים וגינליים והפרשות וגינליות מטופלים ברפואה הסינית כליחה חמה, וההתייחסות התזונתית אליהן דומה. בחלק מהמקרים מדובר בשגשוג של פטריית הקנדידה (קנדידיאזיס) והמלצות התזונה הן דומות.
לבסוף, גם הריון הוא מצב של צבירת נוזלים והצטברות לחות, שמתבטאת בבצקות, בעייפות, בכבדות ובבחילות בתחילת ההריון. המלצות התזונה שמופיעות כאן מתאימות גם להריון, אולם במקרה של בחילות והקאות בזמן ההריון מומלץ לקרוא את המאמר על בחילות בהריון בראייה סינית.
המלצות תזונה
מה מומלץ לאכול?
תוספי מזון
פרוביוטיקה, זרעי אשכולית ואנזימי עיכול. פעמים רבות ישלב הטיפול שימוש בצמחי מרפא.
ממה מומלץ להימנע?
ההמלצות הרשומות כאן ניתנות כשירות למטופלי המרפאה ולגולשים באתר. הם אינם משמשים כייעוץ תזונתי אישי שניתן לקבל במרפאה.
תגובות | הוסף תגובה |
|
טופס הייעוץ של "בריאת" מזמין אותך לקבל הכוונה אישית מאחד ממטפלי המרפאה.
לטופס 3 שלבים פשוטים וקלים למילוי, בסופו תקבל\י מענה בטלפון, במייל או בפקס, על פי בחירתך.