תזונה נכונה היא תזונה שמחזקת את מערכת העיכול. היא מעלה את האנרגיה, ומגבירה את חילוף החומרים בגוף ואת ספיגת המינרלים והויטמינים במזון.
התזונה הסינית היא תזונה שמבוססת על פשטות, ומצרכים זמינים וזולים. המעבר לתזונה בריאה עפ"י הרפואה הסינית לא דורש שינוי דרמטי של כל הרגלי האכילה, אלא תשומת לב לסוג המזון וצירופיו, והשקעה מסוימת של זמן הכנה.
עקרונות התזונה הבריאה שמפורטים כאן הם הבסיס לרוב ההמלצות הטיפוליות.
עלי לציין כי תזונה בריאה אינה דיאטה להורדה במשקל. כדי לרדת במשקל צריך לשלב פעילות גופנית עם תזונה בריאה. אין "פתרון קסם" להורדה במשקל, וכל ירידה מהירה במשקל גורמת לפגיעה גופנית משמעותית בטווח הקצר או הארוך - כמו, שינויים בבלוטת התריס, או נזקים למערכת העיכול, למעיים ולחילוף החומרים בגוף. נזקים אלו נפוצים מאוד אחרי דיאטות חריפות ולא מאוזנות, שלא משלבות פעילות גופנית.
מומלץ מאוד לקרוא את פרק המבוא לפני יישום של ההמלצות הבאות, בשביל להבין את הסיבה להמלצות. בכל מקרה, עקרונות אלו אינן מהווים יעוץ טיפולי, ואינן יכולות להחליף המלצות שמותאמות באופן אישי למצבו הבריאותי של האדם.
-
שילובי מזון נכונים – מזון שהוא קל לעיכול הוא מזון שעבר תהליך של חימום, הקפצה, אידוי, בישול או אפייה. תהליך החימום מתחיל את פירוק המזון והופך אותו לעשיר באנרגיה. עם זאת, בבישול מתפרקים ויטמינים חשובים כמו ויטמין C, שרגיש לחום. הפגיעה בויטמינים גדולה יותר בבישול ממושך, וקטנה יותר בבישול מהיר, באידוי או בהקפצה.
על כן צריך לדעת לשלב את סוגי המזון – למי שסובל מחולשה במערכת העיכול, כדאי לאכול מזון שעבר בישול או אידוי, ולמי שיש לו מערכת עיכול חזקה יותר אפשר לשלב גם מזונות טריים בהרכב המזון, בעיקר ירקות.
-
אכילה רבה של ירקות–כדאי לאכול סוגים שונים של ירקות, ובצבעים שונים:
ירקות כתומים וצהובים כמו, בטטה, דלעת, דלורית, גזר, מחזקים את מערכת העיכול, על פי הרפואה הסינית.
ירקות ועלים ירוקים כמו ברוקולי, שעועית ירוקה, פטרוזיליה, כוסברה, סלרי, חסה, פול ירוק, קישואים, מנקים את הדם ואת הכבד.
ירקות לבנים ובהירים כמו כרובית, צנון, צנונית, כרישה, שומר, כרוב, קולורבי, מחזקים את הריאות ואת מערכת החיסון.
ירקות ופירות אדומים כמו סלק, דובדבנים, רימונים ומיץ רימונים, שזיפים, עגבניות (בשלות), מחזקים את הדם ואת הלב.
מומלץ להמנע מאכילת ירקות ממשפחת הסולניים- חצילים, במיה, פלפל ירוק, תפוחי אדמה לא בשלים, ועגבניות ירוקות (גם אם רק הזרעים ירוקים).
-
אכילה מבוקרת של פירות– פירות טריים מכילים ויטמינים ומינרלים. אבל יש להם הרבה חסרונות: הם מכילים הרבה סוכר, ופירות לא אורגניים מכילים גם חומרי הדברה, הורמונים וחומרים נוספים.
מבחינה סינית פירות רבים מקררים מאוד (כמו אבטיח או מלון), או מחממים מאוד (כמו תות שדה, דובדבנים ואחרים). פירות אחרים כמו פירות טרופיים, פירות הדר ובננות, יוצרים לחות בגוף, ומחלישים את מערכת העיכול.לכן לא מומלץ לאכול הרבה פירות. המינון המומלץ הוא פרי או שניים ביום. הפירות המומלצים יותר הם תפוחי עץ (ובמיוחד הירוקים מסוג גרנד סמית), שזיפים אדומים ואפרסמונים בשלים.
-
אכילה מרובה של קטניות– הקטניות עשירות בחלבון, מינרלים וויטמינים. הם מעלים את האנרגיה בגוף ועוזרים למערכת העיכול. סוגי קטניות מומלצים: עדשים, מאש, אזוקי (שעועית אדומה), סויה, חומוס, שעועית לבנה, שחורה, וכו'.
את הקטניות אפשר לאכול מבושלות או מונבטות. קטניות מונבטות גורמות לתנועת אנרגיה בגוף. קטניות מבושלות כדאי לבשל בצורה נכונה כדי למנוע כבדות אחרי האכילה: משרים את הקטניות במים- מספר שעות בקטניות העדינות יותר (עדשים, מש) או 24 או 36 שעות לפני הבישול (לפי סוג הקטנייה), כשמדי פעם מסננים ומחליפים את המים. אחר כך מרתיחים אותם במים חדשים, שוטפים ומסירים את הקצף, מסננים, ואז מבשלים אותם.
-
אכילת דגנים מלאים – מומלץ לאכול דגנים מלאים כמו, אורז מלא, קינואה, שיבולת שועל, שעורה, דוחן וכוסמת. דגנים מלאים עדיפים על לחמים ובצקים שונים כמו פסטות, פתיתים וכו', כי הם מחזקים את מערכת העיכול. איטריות אורז, אטריות כוסמת ואטריות שעועית קלים יותר לעיכול מאשר פסטה שעשויה מחיטה.
-
ריבוי בסיבים תזונתיים במזון - הסיבים עוזרים בניקוי מערכת העיכול ושיפור העיכול ובספיגת רעלים. אבל הסיבים כבדים לעיכול, כך שהם לא מומלצים למי שיש לו מערכת עיכול חלשה. למטופל כזה מומלץ להמנע ממזון עם סיבים תזונתיים עד להתחזקות מערכת העיכול. המאכלים שמומלצים לו הם אורז בסמטי במקום אורז מלא, וירקות ספיציפים, כמו בטטה. עם התחזקות העיכול הוא יוכל לאכול אורז מלא, סובין, וסוגים שונים של גרנולה ודגני בוקר עשירים בסיבים.
-
הפחתת אכילה של חלבון מהחי– באופן כללי רצוי להמנע ממזון מהחי. אנשים שסובלים מחוסר דם, או כאלו שעובדים עבודה פיזית, צריכים לאכול מדי פעם מזון מהחי. מהמזון מהחי עדיף לאכול בשר הודו אדום, שהוא עשיר יחסית בברזל וויטמינים מקבוצת B, לעומת בשר עוף.
עם זאת, יש לאכול בשר אדום בכמויות קטנות, לאכול בשר טרי מאיכות טובה, ולהמנע מאכילת איברים פנימיים. למי שסובל מבעיות כבד, לא מומלץ לאכול מוצרים מהחי בכלל.
דגים– מומלץ לאכול דגי ים צפוני העשירים בחומצות שומן מסוג אומגה 3, כמו טונה, סלמון, הליבוט, סול, בקלה, סרדינים ומקרל. חשוב להעיר שעקב זיהום הים והמעבר לגידול בבריכות, איכות הדגים יורדת, וקיים חשש להצטברות עופרת בחלק מאזורי הגידול.
-
מומלץ להימנע ממזונות שומניים, כבדים ומורכבים. יש אנשים שצריכים להמנע מצירוף של פחמימות ושומנים (כמו בשר עם תפוחי אדמה) בשל כבדות בעיכול שהדבר יוצר אצלם.
-
מוצרי חלב הם כבדים לעיכול וגורמים ללחות בגוף. מומלץ להפחית את צריכת מוצרי החלב, או להימנע מהם, תלוי במצבו של האדם. כדי לשמור על מספיק סידן בתזונה מומלץ להרבות באכילה של טחינה, סרדינים, ירקות ועלים ירוקים, ולעיתים כדאי לקחת גם תוסף תזונה.
-
סוכרים ופחמימות פשוטות- אכילה מרובה של אוכל מתוק מחלישה את הגוף וגורמת להצטברות לחות בגוף (המתבטא כשומן, ליחה, נזלת וכו'), ולכן מומלץ להמעיט באכילתו. בחברה המודרנית צורכים אוכל מתוק בכמות הגבוהה בהרבה מתרבויות שאינן מודרניות, והדבר יוצר מחלות של "חברת שפע". בחברות שבטיות למשל, אורז ותפוח אדמה יחשבו מתוקים.
הפחמימות הפשוטות – קמח לבן, דגנים מעובדים, פסטות, מאפים ובצקים שונים, הופכות לסוכר במהירות, ומעלות בצורה חדה את רמות הסוכר בדם, דבר שגורם להפרשה מוגברת של אינסולין. הדבר יוצר מעגל של תשוקה חוזרת לסוכר זמין. דגנים מלאים וקמח מלא, לעומת זאת, מעלים בצורה הדרגתית את הסוכר בדם וכך מספקים אנרגיה ותחושת שובע לאורך שעות.
מומלץ להעדיף לחמים מקמח שיפון, תירס, דוחן או חיטה מלאה. באכילת לחם מומלץ לאכול אותו כטוסט קלוי, כי החימום מוריד את הלחות שבו.
-
פירות טרופיים ושעירים– הפירות הטרופיים גורמים לעודף ליחה בגוף, ולחולשה של מערכת העיכול. הפירות שכדאי להימנע הם פירות טרופיים (מנגו, אנונה, אננס וכולי) ופירות שעירים (כמו אפרסק וקיווי).
פירות בכלל (ובייחוד אבטיח, ענבים, תותים, אגסים) מכילים הרבה סוכר, ויש לאכול אותם בכמויות קטנות. חולי סכרת, או בעלי חוסר סבילות לסוכר, צריכים להמנע מאכילתם באופן גורף.
-
להימנע ממזון תעשייתי, מזון שמכיל הרבה צבעי מאכל וחומרים משמרים. מזון מוכן מכיל חומרים משמרים, חומרי טעם וריח וצבעי מאכל, כולם מזיקים לבריאות, חלקם ידועים כמסרטנים.
ההמלצות הרשומות כאן ניתנות כשירות למטופלי המרפאה ולגולשים באתר. הם אינם משמשים כייעוץ תזונתי אישי שניתן לקבח במרפאה.