תפריט צור קשר חיפוש
  • אודות |
  • רפואת נשים |
  • קורונה |
  • בעיות רפואיות |
  • מאמרים ומחקרים |
  • מספרים עלינו |
  • טיפול בתזונה |
  • חנות |
  • צרו קשר |
  • 09-9664477
    יוטיוב פייסבוק צור קשר דף הבית של המרפאה

    מחלות חורף בילדים - איך להתמודד על פי הרפואה הסינית

    איך יודעים שמגיע הסתו? הנחליאלי קופץ בשדות, החצבים פורחים, עננים מתכהים וניצני נזלת ניבטים מאפם של הילדים. הריטואל המוכר מתחיל עם נזלת קלה ושיעול קטן, וקצת אחרי העיניים כבר נהיות מזוגגות, השיעול נהיה עמוק וכבד, החום עולה והנה עוד פעם הילד חולה, והוא נראה סובל ואומלל. גם ההורה אומלל איתו לא פחות - שוב הילד סובל, לא ישנים בלילות, מפסידים עבודה, ועוד פעם להתקשר אל הסבתא.

    בתוך המציאות המוכרת הזאת התבקשתי לכתוב כמה דברים על הדרך שבה הרפואה הסינית מתמודדת עם מחלות החורף אצל ילדים, ובאילו דרכים אפשר לחזק את המערכת החיסונית של הילד. ההערות שכתבתי מבוססות על עקרונות הרפואה הסינית, אבל לא פחות מזה על הניסיון הפרטי שלנו בגידול של 3 ילדים בבית שמשתדל להיות טבעי ובריא.


    1.    מחלה היא בלתי נמנעת, והיא מחזקת את הילד

    לפעמים כדאי להתחיל בשינוי של גישה. מחלות הילדים הם חלק מהילדות וההתבגרות של הילד, והם יקרו תמיד. לא ניתן למנוע אותן ממש, וכשהילד חולה זה לא בגלל משהו שאנחנו ההורים עשינו או שלא עשינו. מערכת החיסון של הילד נחשפת למחוללי מחלה חדשים, לומדת אותם, מתמודדת איתן, והמידע נכנס למאגר החיסוני. מחלות הילדות למעשה מחזקות את הילד ומאפשרות לו להיות בריא בבגרותו.
    יותר מזה, קיימות גישות ברפואה הטבעית שטוענות שמחלות ילדות הן הדרך של הילד לגדול ולהתפתח. הרבה פעמים אפשר לראות קפיצת גדילה אחרי מחלה, ביכולת התנועה, בדיבור או בהתפתחות בכלל.
    מחקרים הראו שסביבה סטרילית אינה טובה לילדים, ודווקא הימצאות בסביבה טכעית, בחוץ, באדמה ובבוץ, עם בעלי חיים מסביב מחזקת את הילד ואת המערכת החיסונית שלו. אין צורך גם להגזים בניקיון, או לנסות לעקר את הסביבה. שימוש בסבונים אנטיביוטיים, ובתכשירי אלכוהול אינם מחזקים את הילד, ולמעשה הם גורמים לחיזוק של זני חיידקים חזקים ואלימים יותר.

    2.    החום עולה, מה עושים?
    חום הוא מנגנון טבעי שנועד לעזור לגוף להתמודד עם המחלה. אם החום לא גבוה מדי אין צורך להוריד אותו מיד. ההחלטה כמה זה יותר מדי משתנה בין הורה אחד לשני, ובין ילד אחד לשני, אבל אפשר לומר בבטחה שחום שהוא מתחת ל- 38.5 אינו מסכן את הילד, ויש שגם ב- 39.0 מעלות לא יתנו טיפול להורדת החום. הורדת חום יכולה להאריך את משך המחלה, ולעכב את ההתמודדות של הילד איתה.
    גם כאן מצב הילד חושב יותר מאשר מעלות החום, מכיון שלילדים מסוימים החום הגבוה יגרום לכאבי ראש ולהרגשה כללית רעה, ובמיקרים האלו אפשר לשקול להוריד את החום.
    חום גבוה אצל ילדים עלול לגרום לפרכוסים, שהם מאוד לא נעימים, למרות שעל פי הידוע כיום הם אינם גורמים לנזק לילד. בכל מקרה כדאי להיות זהירים, כי הילד יכול להעלות חום בצורה מהירה, במיוחד בשעות הערב או הלילה. אם יש לכם ספק עדיף להוריד את החום בצורה טבעית, ואחר כך אם צריך באמצעות תרופות.
    השיטה הטבעית היעילה ביותר להורדת חום היא שימוש בחומץ תפוחים. מספיגים חיתול בד בחומץ מהול במים, ומורחים על המפרקים של הילד. הריח לא כל כל נעים, אבל החומץ גורם להרחבה של העור וכלי הדם, ומכאן להורדה של החום. החום לא ירד לגמרי, אבל הוא ירד מספיק כדי לתת לילד לנוח, או להעביר את הלילה בצורה טובה.
    יש כאלו שמקררים את הילד באמצעות רטיות רטובות, אמבטיות פושרות, או שמשכיבים את הילד ללא בגדים. לעומתם יש כאלו שעושים את ההיפך, ומנסים לגרום לילד להזיע. אפשר לייזע באמצעות אמבטיה חמה, לבישה של בגדים חמים והתכסות בשמיכה. אפשר גם להכין חליטה של ג'ינג'ר, שהוא אנטי וירלי ומייזע. אם יצאתם מבולבים זה בסדר, אנסה להסביר את העניין בעוד כמה פסקאות בתבנית המחלה של כל ילד.

    3.    הרופא נותן כל הזמן תרופות, מה לעשות?
    גם אם אתם לא אוהבים תרופות, כדאי ונכון לגשת לרופא לבדיקה, ולוודא שאין בעיה שמחייבת טיפול תרופתי או בדיקות נוספות. הרבה רופאים יתנו תרופות כי זה מה שצריך או מה שמצופה מהם. יש מצבים שחייבים להעזר בתרופות, אבל ברוב המיקרים, ובמיוחד כאשר המקור למחלה הוא וירלי, אפשר להסתדר גם ללא תרופות. ההמלצה היא ראשית למצוא רופא שלא ממהר לרשום תרופות, ושאפשר לדבר איתו, ובעיקר להבין ממנו מה דרגת החומרה של המצב. הכי נכון לשאול באופן ישיר – האם זה הכרחי, ואם אפשר לחכות כמה ימים. אם המצב מחמיר, או אם מצב הילד לא משתפר, חשוב לבוא לביקורת נוספת.

    4.    למה בעצם להתעקש לא לקבל תרופות? הילד סובל, למה לא להקל עליו?
    תרופות הן דבר טוב ונחוץ כשצריכים אותן, והן מצילות חיים. יחד עם זה הם חומרים חזקים שיכולים להיות רעילים. הם משנים את האיזון של הילד בצורה חזקה, ופעמים רבות גם מחלישות את הילד. ישנן עדוית שמראות למשל קשר בין מתן אנטיביוטיקה בילדות, לעודף משקל בבגרות.
    ההחלטה האם להעזר בתרופות ועד כמה תלויה בגישה של ההורים, וכדאי שתתחשב גם בכוחות של הילד. הילד תמיד יהיה חולה, משתעל, עייף ועם חום, אבל אם הוא עירני, מגיב, בוכה חזק ומתלונן – הוא מתמודד עם המחלה ויש לו כוחות. אדישות, קול חלש, בכי חלש ואפאטיות הם סימנים מדאיגים הרבה יותר, ואז כדאי לשקול מתן תרופות, או לחזור לבדיקה נוספת אצל הרופא.

    5.    תבנית המחלה של הילד
    על פי הרפואה הסינית כל המחלות מתחילות כחשיפה לקור, שמתאפיין בכאבי שרירים, כאבי גרון, רתיעה מקור, נזלת בהירה, עייפות ועלייה של חום. אחר כך המחלה מקבלת תבנית, שהיא בדרך כלל אופיינית לכל ילד, והיא חוזרת ברוב המיקרים על עצמה. יש ילדים שאצלם המחלה היא בדרך כלל סוערת – החום עולה מהר, העור חם, הם צועקים ומתלוננים. יכולה להיות אצלם עצירות וכאבי בטן, והנזלת והליחה יהפכו מהר מאוד לסמיכות, ירוקות. הילדים יהיו עצבניים יותר, ולא ירצו להתכסות או להתקרב לחום. אלו הם טיפוסי חום, שאצלם המחלה מתבטאת בצורה חמה וסוערת, ואותם אפשר לנסות לקרר בעדינות.
    ילדים מטיפוס של קור יבטאו מחלה אחרת, רגועה וחלשה יותר. אצלם החום לא יהיה כל כך גבוה, הם יסבלו מאוד מעייפות, שלשולים וחולשה. הם יעדיפו להתכסות ויהיה בהם משהו מעורר רחמים. אותם לא נכון לקרר, אלא דווקא לכסות אותם ולשמור על החום שלהם.
    יש ילדים שאצלם העניין המרכזי יהיה הליחה, שיכולה להיות חמה (סמיכה, ירוקה, צהובה, קשה להוצאה), או קרה (שקופה, בהירה, מתכייחת בקלות). ילדים אלו יפיקו הרבה משינוי תזונתי, מצמחי מרפא ומתוספים.
    המעניין הוא שאלא אם כן יש וירוס או חיידק מאוד מסוימים וחזקים, התבנית של המחלה תחזור על עצמה בלי קשר לסוג הפתוגן שהגיע, אלא היא נקבעת על פי מבנה הגוף והמאפיינים של הילד. ברפואה הטבעית זה נקרא יחס אורח מארח – הפתוגן בא לביקור, אבל יש מי שמקבל אותו.
    הכרת אופי הילד יכולה לעזור גם בהתמודדות עם מחלות, וגם בתקופות הבריאות – בסוג המזון המתאים, בפעילות המתאימה, ובהתאמת הטיפול אם צריך.

    6.    תזונה
    קשה להפריז בחשיבות התזונה אצל ילדים (וגם אצל מבוגרים). התזונה היא הבסיס לבריאות טובה ולהתפתחות תקינה. ישנן גישות רבות בתזונה, ולא כאן המקום לפרט את כולן. אציין כמה נקודות שרלוונטיות לנושא מחלות החורף.
    מקור הליחה, בראייה הסינית, הוא במערכת העיכול. ישנם מזונות שגורמים לליחה וכאלו שמסלקים אותה. "החשודים המיידים" שעלולים לגרום לליחה הם סוכר, מוצרי החלב והקמח הלבן. אם הילד סובל מליחה באופן תדיר אפשר לנסות לשנות את התפריט, להוריד אותם לפרק זמן ולראות האם יש שינוי במצב. לגבי הסוכר חשוב לציין שאין הרבה הבדל בין סוגי המתוק. סוכר חום, דבש, מולסה דומים מאוד לסוכר לבן. ההבדלים בינהם קלים וזניחים לעומת ההשפעה המרכזית של הסוכר שבהם.
    כדאי לשים גם לב שישנם מאכלים רבים הנחשבים בריאים, ולמעשה יש בהם המון סוכר. כאלו הם לדוגמה רוב דגני הבוקר, או מעדני החלב השונים, שכמעט תמיד הם מתוקים מדי ומכילים סוכר רב ומיותר.
    במוצרי החלב קיימת מחלוקת גדולה, כשיש הרואים בהם מזון בריא ומקור חשוב לחלבון ולסידן, וכאלו שרואים בהם את המקור לרוב מחלות הילדות והבגרות. מבלי להכנס לדיון הזה כאן אומר שפעמים רבות צמצום של מוצרי חלב גורם להקלה משמעותית בבעיות של ליחה ושל התקררויות חוזרות, וגם שיש הבדל בין מוצרי חלב ניגר וגבינות רכות, ובין יוגורט, לבנה וגבינות קשות. עיקר ההבדל נעוץ בכמות הלקטוז, שילדים ומבוגרים יכולים להיות רגישים אליו, והוא כמעט ולא קיים ביוגורט, לבנה, או גבינות קשות. עניין אחר הוא שקיים הבדל בין מוצרי חלב מפרה, ובין מוצרי חלב מעיזים או מבאפלו, אולם ככל הנראה ההבדל הזה קטן יותר ופחות משמעותי ממה שנהוג לחשוב.
    ניתן לקרוא על המלצות תזונה לחיזוק אנרגיה ומערכת העיכול, והמלצות תזונה לסילוק לחות וליחה באתר.

    7.    שימוש בתוספים
    כאשר התזונה היא טובה ומאוזנת אין צורך לקחת תוספים באופן תדיר, אולם אפשר להעזר בהם מדי פעם, או כאשר הילד חולה או מתאושש ממחלה. מבין התוספים הרבים אפשר לציין כמה מרכזיים –
    •    פרוביוטיקה – אולי התוסף היעיל ביותר לבעיות של ליחה, חולשה של מערכת העיכול ובעיות ספיגה. מדובר בחיידיקים טובים שמרכיבים את פלורת המעיים. יש פרוביוטיקה שמגיעה בצורה של אבקה, ואפשר לפזר אותה על דייסות, יוגורט או רסק תפוחי עץ. הפרוביוטיקה חשובה אם הילד מקבל אנטיביוטיקה, ואז מומלץ לתת כפית כשעתיים אחרי נטילת האנטיביוטיקה. מומלץ להמשיך לתת פרוביוטיקה כשבועיים אחרי סיום מתן האנטיביוטיקה, כדי לעזור בהתאוששות של המעיים.
    •    אסטרגלוס – זהו צמח מרפא נפוץ שמשמש לחיזוק אנרגיה ולחיזוק של מערכת החיסון. ניתן ליטול אותו כתמציות, או כחלק מפורמולות לחיזוק המערכת החיסונית. דרך אחרת היא לקנות בבית טבע שורש אסטרגוס מיובש וחתוך, ולהוסיף לבישול של מרקים, אורז או תבשילים. אין צורך להשתמש בהרבה, כפית של שורש יבש בסיר מרק יעשו את העבודה.
    •    ויטמין C. לשים לב בשימוש עם ויטמין C לילדים, כין שהוא עלול לגרום לכאבי בטן ולשלשולים. הורים רבים מקפידים לסחוט כוס של תפוזים טריים לילד החולה, כמקור של ויטמין C, אבל כדאי לדעת שעל פי הרפואה הסינית התפוזים ורוב פירות ההדר עלולים לגרום לליחה, ולכן עלולים להכביד על הילד. במקום זה אפשר להעזר בפלפל אדום, כרוב או קיוי שמהוים מקור מצוין לויטמין C.

    8.    פורמולות של צמחי מרפא
    אפשר להשתמש בצמחי מרפא שמיועדים לילדים, שיש להם יעילות גבוהה, ויש פורמולות מדף שניתן לקחת גם בלי לגשת למטפל. יש כמה סדרות כאלו - בברא צמחים (סדרת פנדה), ב"דרורת" שבתל אביב, ובמרכז "רפואות" שברמת אביב ג'. בשלושת המקומות משתמשים בצמחי מרפא באיכות גבוהה וניתן לקבל יעוץ טלפוני.
    רבים משתמשים גם בטיפות הומאופתיות, שעושות עבודה טובה בטיפול בהתקררויות ובמחלות חורף. אפשר לברר בהום גליל בתל אביב, או בבית מרקחת בר אילן ברעננה.

    9.    טיפול פרטני
    במידת הצורך אפשר ומומלץ לגשת עם הילד לטיפול אצל מטפל מוסמך. הרפואה הסינית היא כלי נהדר, והילדים מגיבים מאוד טוב לדיקור או לעיסוי לילדים. גם הומאופתיה ורפלקסולוגיה הן שיטות טיפול טובות ומתאימות לילדים. גבריאלה אלסנר מטפלת במרפאה בילדים, והיא בעלת ניסיון רב בתחום.
    אפשר גם ללמוד איך לעשות עיסוי לילד, שיכול מאוד להקל על שיעול, על הוצאת ליחה, ולטיפול בכאבי שרירים. ניתן ללמוד ולקבל הדרכה בזמן הטיפול.

    10.    התרופה הכי חשובה
    התרופה הכי חשובה היא האהבה שאתם נותנים לילד, שמחזקת אותו, נוסכת בו בטחון ואת האמונה שהוא יתגבר. זה הזמן להרבה חיבוקים, לספר עוד פעם את הסיפור האהוב, להצחיק אותו. כדאי, אם אפשר, לא לכעוס על הילד, או על המחלה. ובמקום להעביר לילד מסר של דאגה ושל מסכנות, אפשר להעביר מסר של התמודדות ושל כח, שהגוף חזק, ושהוא יודע איך להתגבר על המחלות. להראות לו איך אתמול הוא היה עם חום, ועכשיו כבר לא, ואיך קודם היתה המון ליחה ואז הגוף הוציא אותה בשיעול, והנה כבר כמעט היא איננה. אפשר להשתמש במחלה ככלי לחיזוק ואמונה בגוף.

    ולבסוף, למרות הקושי וחוסר הנוחות כדאי גם לזכור שזה השלב, וזאת העונה, ויהיו עוד כמה סבבים כאלו שבהם הילד יחלה. וגם לזכור שעוד מעט החורף יסתיים, והנה תיכף מגיע כבר הקיץ, ואיתו שורה של וירוסי בטן חדשים. אבל זה כבר בהזדמנות אחרת.

    תודה לד"ר מירי בן טל על ההערות המועילות,
    בברכת חורף נעים, קל ובריא.
     
     
    לתיאום טיפול של רפואה סינית לילדים, לשאלות נוספות או לבירורים ניתן ליצור קשר עם המרפאה,
    ניתן גם לקבל יעוץ טלפוני ללא עלות באמצעות מילוי פרטים בטופס יעוץ חינם, ונחזור אליכם עם מידע ותשובות.
     

    נכתב ע"י אביב מסינגר , 3/12/2014
    תגובות הוסף תגובה
    תחום טיפול בילדים
    מאמרים בנושא טיפול בילדים
    לקבלת עדכונים
    ייעוץ

    טופס הייעוץ של "בריאת" מזמין אותך לקבל הכוונה אישית מאחד ממטפלי המרפאה.
    לטופס 3 שלבים פשוטים וקלים למילוי, בסופו תקבל\י מענה בטלפון, במייל או בפקס, על פי בחירתך.

    למילוי הטופס
    דברו איתנו...
    09-9664477
    עברנו לסגירת החלון