תפריט צור קשר חיפוש
  • אודות |
  • רפואת נשים |
  • קורונה |
  • בעיות רפואיות |
  • מאמרים ומחקרים |
  • מספרים עלינו |
  • טיפול בתזונה |
  • חנות |
  • צרו קשר |
  • 09-9664477
    יוטיוב פייסבוק צור קשר דף הבית של המרפאה

    דלקת בדרכי השתן (UTI) בהריון ובכלל

    דלקת בדרכי השתן (Urinary Tract Infection-UTI), נקראת לעיתים גם בשם ציסטיטיס ומערבת זיהום בשלפוחית עצמה. דלקת בדרכי השתן מתאפיינת בדרך כלל בהשתנה מרובה, דחופה, תכופה, שורפת, אשר לעיתים מלווה באי נוחות בבטן התחתונה ולעיתים איננה מלווה בשום תסמין. לעיתים קרובות הזיהום מתפתח מהחידק (E.coli (Escherichia Coli, שמקורו על פי רוב במעיים. דלקת בדרכי השתן נפוצה יותר אצל נשים מגברים, והסיבה העיקרית לכך היא אנטומית כשצינור השופכה     (Urethra) אצל האישה קצר יותר, ובכך היא חשופה יותר  לזיהומים. בנוסף לכך צינור השופכה בגוף האישה קרוב יותר לפי הטבעת מאשר בגוף הגבר, וחשוף יותר לזיהומים.
    בהריון המצב בעייתי עוד יותר. העלייה ברמות הפרוגסטרון מרפה את שרירי השלפוחית, והרחם גדל ולוחץ יותר על השלפוחית. אלו מפריעים לשלפוחית השתן להתרוקן בצורה אפקטיבית ומלאה, וגורמים לבקטריות שבדרך כלל היו נשטפות החוצה מן השלפוחית להשאר ולשגשג. דלקת שאינה מטופלת כיאות עלולה להיות לכרונית, או לעלות לכיון הכליות וליצור דלקת כליות (Pyelonephritis).  כאן יהיה צורך בהתערבות רפואית דחופה, שכן מצב זה מסוכן בהרבה. דלקת אינה מטופלת בזמן הריון עלולה לגרום להפלה או לידה בטרם עת.

    UTI בראיה סינית
    בראייה הסינית קיימת הבחנה בין דלקת חריפה (אקוטית) לממושכת (כרונית). דלקת אקוטית מתאפיינת לרוב בסימנים של חום, עם דחיפות, כאב או תחושת שריפה בעת מתן שתן. החום יכול לנבוע ממקורות שונים – מזרימה לא טובה של דם, מירידה של האיכות החומרית בגוף (Yin), או משינויים הורמונליים. הרפואה הסינית גם קושרת בין החום של השלפוחית ובין הלב אשר משוייך ברפואה הסינית לאלמנט האש.רגשות עזים יכולים ללבות את האש הזו ולגרום לחום פנימי, או לחוסר איזון באלמנט. מכיוון שיש קשר אמיץ בין הלב לשלפוחית השתן, יכול החום שמקורו בלב לעבור אל הכליות ושלפוחית השתן. למעשה זהו מנגנון הגנה של הגוף, אשר מרחיק את החום והאש אל הלב, ומנקז אותו דרך השתן.
    סינדרום אופיני אחר הוא של הצטברות של "אש ולחות חמה בשלפוחית השתן".  הלחות החמה הופכת צמיגית, ותוקעת את זרימתה החופשית של האנרגיה. במצב כזה נראה כאב דומיננטי יותר. יתכנו גם מקרים אחרים של חום הנובע מחסר, לדוגמא חסר באנרגיית היין(YIN) של הכליות. היין (קור)שהוא חומר נמצא בחסר מאפשר ליאנג (חום) להתגבר יתר על המידה, ומתבטא בדלקת.
    הטיפול ברפואה הסינית לדלקת בשלפוחית השתן הוא על פי רוב יעיל מאוד, ונעשה באמצעות דיקור וצמחי מרפא. הטיפול מותאם לאבחנה של כל אישה, ומשתנה בין מצב חריף וכרוני. במצבים החריפים הדיקור נעשה באופן תכוף יותר, וניתן להעזר בפורמולות מדף כמו Ba Zheng San .במצבים הכרוניים ניתן דגש על חיזוק הכליות, סילוק חום וטיפול במערכת החיסון, ועל טיפול על פי האבחנה הפרטית של כל אישה. לנשים בהיריון אנו ממליצים תמיד לעבור בדיקת שתן ולפנות לרופא המטפל, מחשש לסיבוכים האמורים. נשים רבות מגיעות למרפאה על מנת למנוע הישנותם של מקרי דלקת אלו בעתיד- חלקן לחיזוק השלפוחית עצמה, חלקן לטיפול בחום ,חלקן לטיפול בליחה החמה בדרכי השתן ואחרות לצורך טיפול באספקט הריגשי. 

    אמצעים ביתיים להקלה ולטיפול
    שתיה- יש להרבות בשתיית מיים, ולהמנע ממיצי פירות, תה שחור וקפה. מיץ חמוציות ידוע כיעיל מאוד בהקלה ומניעה, אך יש לצרוך את אלו אשר אינם עם תוספת סוכר שכן הסוכר מהווה מזון לבקטריות.
    הגיינה אישית- חשוב לשמור על הניקיון וההיגיינה של אזור האגן. מומלץ להימנע משימוש במוצרי טואלטיקה שעלולים לגרות את הוגינה והפרינאום כמו אמבטיות קצף, סבונים  או ניר טואלט ריחניים.
    מכיון שחיידק ה- E Coli מועבר פעמים רבות מפי הטבעת אל פתח השתן והנרתיק, חשוב להקפיד לנגב את האזור מקדימה אחורנית ולא להפך, ולהדריך כך גם את הילדים מגיל קטן. מומלץ להתפנות עד הסוף בעת מתן שתן,  ולהמנע מהתאפקות ממושכת עם שלפוחית מלאה. מומלץ גם להתפנות לפני ואחרי קיום יחסי מין, ולשטוף את האזור. מומלץ לא להשתמש בדיאפרגמה וקוטלי זרע שונים שעלולים להוות גורם לדלקת במידה ואת סובלת מהבעיה באופן כרוני.

    מה עושים כשיש התקף של UTI?
    עם הסימפטומים הראשונים ל-UTI חשוב להרבות בשתיית מים (8 ל-10 כוסות מים ביום) ולהוריד את צריכת הסוכר באופן משמעותי. מומלץ להמנע מקפה, אלכוהול, שמרים, משקאות ממותקים, אוכל חומצי, עגבניות, ממתיקים מלאכותיים וחומץ. מומלץ לבצע בדיקת שתן ותרבית שתן לצרכי מעקב וטיפול, ולפנות לרופא על פי הצורך.
    ניתן להשתמש באמצעים ביתיים פשוטים: הפטרוזיליה משתנת ומונעת התרבות חיידקים בדרכי השתן. מומלץ לחלוט כף גדושה של עלי פטרוזיליה על כוס מים רותחים ולשתות כמה כוסות ביום. ניתן להשתמש גם בחליטה של תה סרפד, ולהרבות באכילת סלרי, לו קיימת השפעה משתנת.
    ניתן לצרוך חמוציות, ולהעדיף את החמוציות בצורת קפסולות.  מומלץ ליטול תוסף של פרוביוטיקה, או מוצרים שקיימים בשוק שמשלבים בין חמוציות ופרוביוטיקה.
    כמו בכל הבעיות באיזור הגניטליה, מומלץ לאלו הסובלות תדיר מבעיות מסוג זה להחליף את מלתחת הלבנים ללבני כותנה מלאה ואם אתן משתמשות בתחתוניות, אז עדיף מחומרים אורגנים (ניתן לרכוש בחנויות טבע תחתוניות מכותנה). יש אמנם פחות מבחר בשוק אבל זהו צעד שיכול להיות משמעותי מניסיוני.
    חשוב מאוד לא להזניח מחשש להדרדות המצב ולהתחיל ולטפל מיד.

    לסיכום
    הרפואה הסינית יעילה בטיפול ובמניעה של דלקות בדרכי השתן, ועושה את זה על ידי חיזוק הכליות ופעילות השלפוחית, הנעת דם וסילוק חום. דלקות חוזרות ונשנות עלולות להצביע על מערכת חיסון חלשה ולכן רצוי לטפל גם ביום -יום בתחזוקה השוטפת שלה. גורם שמשפיע וחשוב אף הוא זה אורח חיים. לדאוג לאזן בין מנוחה לעבודה, לבצע פעילות ספורטיבית באופן קבוע ולהקפיד על תזונה בריאה ונכונה.

     

    יש לך שאלה? צוות המטפלים שלנו ישמח לענות בפורום המרפאה


    נכתב ע"י ניר יצחקי , 27/1/2011
    תגובות הוסף תגובה
    תחום כאבים בפות ובנרתיק
    מאמרים בנושא כאבים בפות ובנרתיק
    לקבלת עדכונים
    ייעוץ

    טופס הייעוץ של "בריאת" מזמין אותך לקבל הכוונה אישית מאחד ממטפלי המרפאה.
    לטופס 3 שלבים פשוטים וקלים למילוי, בסופו תקבל\י מענה בטלפון, במייל או בפקס, על פי בחירתך.

    למילוי הטופס
    דברו איתנו...
    09-9664477
    עברנו לסגירת החלון