מהו ביוץ?
ביוץ הוא התהליך שבו ביצית בשלה מתנתקת מהזקיק ומשתחררת אל החצוצרה, כשהיא מוכנה להפריה. במקביל רירית הרחם מתעבה ומבשילה כהכנה לביצית המופרית. אם לא מתרחשת הפריה, נושרות רירית הרחם והביצית ומופיע דימום הווסת.
מחזור חודשי של אישה נמדד מהיום הראשון של הווסת עד היום הראשון של הווסת הבאה. בממוצע נמשך המחזור החודשי 28-32 ימים, אך ייתכנו מחזורים קצרים יותר או ארוכים יותר. בקרב רוב הנשים מתרחש הביוץ בין היום ה-11 ליום ה-21 של המחזור, בספירה מהיום הראשון של הווסת, או בספירה לאחור של 12-16 יום מתאריך הווסת הבאה. ימים אלה מוכרים כימי הפוריות, מאחר שקיום יחסי מין בהם מגדיל את הסיכוי להריון. הביוץ יכול להתרחש בימים שונים במהלך ימי הפוריות.
כיצד מזהים את הביוץ?
השפעת התזונה ואורח החיים על הביוץ
פחמימות
לפחמימות יש תפקיד חשוב באספקת אנרגיה לשרירים, למוח ולפעילות ההורמונלית. מומלץ לצרוך פחמימות מורכבות, עתירות סיבים תזונתיים ובעלות ערך גליקמי נמוך. צריכה מוגברת של פחמימות פשוטות מעלה את רמות הסוכר והאינסולין בדם, דבר המשפיע לרעה על המאזן ההורמונלי ועלול לפגוע בביוץ. שילוב של דגנים מלאים, אורז מלא, לחם מלא, תירס, קטניות וירקות ירוקים, המהווים מקור טוב לפחמימות מורכבות, יכול לשפר את הסיכוי להרות.
שומנים
גם לשומנים תפקיד חשוב, בהיותם מקורות אנרגיה המהווים את אבני הבניין של ההורמונים ומעטפות התאים, ולכן בעלי חשיבות בתהליכי הפריון. במחקרים אחרונים נמצא כי צריכת שומני טרנס ושומנים מוקשים, המצויים בחלק מהמרגרינות, הגלידות, העוגיות ובחלק ממוצרי המזון המתועשים, עלולה להזיק לתהליך התקין של הביוץ וקשורה לקשיי פריון. יש להימנע מהם ובמקומם לצרוך שומן בלתי רווי, המצוי בין היתר בשמן זית, באבוקדו, בשקדים ובאגוזים. מומלץ גם לצרוך חומצות שומן מסוג אומגה 3, המצויות בדגי בריכה או כתוסף מזון, ותורמות לעלייה בזרימת הדם ברחם ולשיפור הפעילות ההורמונלית.
חלבונים
החלבון קשור לתהליכי בנייה, שימור וגדילה של תאי הגוף, באמצעות חומצות אמינו. מחסור תזונתי בחלבון עלול לגרום עייפות, ולפגיעה במערכת החיסון, לייצר עמידות לאינסולין ולהביא לאי סדירות הורמונלית. צריכת חלבון דווקא מהחי ולא מהצומח יכולה לתרום להורדת הסיכון לבעיית פוריות. במחקר שפורסם בכתב העת המדעי American Journal of Obstrics and Gyncology, שבדק צריכת מזון אצל 18,555 נשים נשואות ללא בעיות פוריות שהיו מעוניינות להיכנס להריון, נמצא כי אצל נשים שצרכו יותר חלבון מהצומח - קטניות, אפונה, עדשים, חומוס, פול וכדומה - הסיכוי לבעיות פוריות היה קטן יותר.
כדי לסייע לתקינות המחזור החודשי ולתהליך של ביוץ, מומלץ להימנע מעישון, משתיית אלכוהול, מצריכת קפאין, סוכרים, ממתקים ומיצים ממותקים, להימנע מדיאטות כאסח למיניהן ומניהול אורח חיים לחוץ ועצבני. מומלץ לבצע בדיקות דם כדי לבדוק מחסור בברזל, בוויטמינים ובמינרלים ובמידת הצורך לקבל אותם כתוספי מזון, להקפיד על שתייה מרובה של מים, על ביצוע פעילות גופנית מתונה וקבועה, לשאוף להגיע למשקל הגוף התקין ולהקפיד על שבע שעות שינה בלילה.
יש לך שאלה? צוות המטפלים שלנו ישמח לענות בפורום המרפאה
תגובות | הוסף תגובה |
|
טופס הייעוץ של "בריאת" מזמין אותך לקבל הכוונה אישית מאחד ממטפלי המרפאה.
לטופס 3 שלבים פשוטים וקלים למילוי, בסופו תקבל\י מענה בטלפון, במייל או בפקס, על פי בחירתך.