תרומתה של הרפואה הסינית לפוריות בכלל ולטיפולי הפריה בפרט כבר ידועה ומוכרת, ונשים רבות בוחרות לשלב את הטיפול הסיני בתהליך ה-IVF. לעתים קרובות אנחנו נשאלים מהי הדרך המומלצת לעשות זאת: מתי נכון להתחיל, באיזו תדירות מטפלים, האם כדאי לטפל בשאיבה או בהחזרה, מה קורה אחרי ההחזרה ועוד.
התשובה היא לעולם אישית, ונקבעת על פי מצבם של האישה והגבר, סוג הטיפול והתגובה אליו, אולם הניסיון המצטבר של הטיפול במרפאה מאפשר לשרטט קווים מנחים כלליים לאופן שבו אנחנו ממליצים לשלב בין הטיפולים. ההמלצות האלה תקפות לרוב הנשים והזוגות, אם כי ייתכנו המלצות פרטניות שונות. ההמלצות האלה מתייחסות לנשים שעוברות טיפולי IVF - בטיפולי הזרעה או בטיפולים טבעיים ההמלצות עשויות להיות שונות.
לטיפול המשלים יש כמה מטרות עיקריות:
הטיפול מתייחס לשלוש המטרות האלה, והיחס ביניהן משתנה על פי שלב הטיפול: לפני תחילת ה- IVF ובין ההפריות נתרכז באבחנה הבסיסית של האישה, ועם תחילת נטילת ההורמונים נשים דגש על ליווי התהליך: שיפור תוצאות ההפריה, עיבוי והכנת הרירית, הקלה על תופעות הלוואי וטיפול באספקט הנפשי.
את תהליך ההפריה החוץ גופית אנחנו מחלקים לכמה שלבים:
לפני הווסת ותחילת הטיפול ההורמונלי
זהו פרק זמן חשוב, לעתים החשוב ביותר לטיפול, בעיקר כשאנחנו מעוניינים לגרום לשינוי משמעותי אצל האישה או הגבר, כמו במקרה של תגובה שחלתית נמוכה, חוסר איזון הורמונלי, חוסר ביוץ, רירית רחם דקה או בעיות בזרע. התקופה שלפני הטיפולים היא תקופה "נקייה" יותר, שבה קל יותר לטפל בבעיה הראשונית, מאחר שבשלב זה האישה בדרך כלל לא נוטלת תרופות או הורמונים, ולא סובלת מהלחץ שנלווה לטיפולי ההפריה. זאת גם התקופה המועדפת לקחת צמחי מרפא, שלהם יש תפקיד חשוב בטיפול בבעיה הבסיסית, מבלי לחשוש מתופעות לוואי אפשריות מהשילוב בין צמחי המרפא להורמונים.
הזמן הממוצע לשינוי הורמונלי משמעותי הוא כשלושה חודשים. יש נשים שבוחרות לעשות פסק זמן בטיפולי ההפריה כדי להכין את הגוף ולטפל בבעיה הראשונית, אך במקרים רבים הטיפול נעשה במקביל ותוך כדי טיפולי ההפריה. ההחלטה אם לעשות פסק זמן או להמשיך את הטיפולים קשורה בראש ובראשונה לגיל האישה: אישה צעירה תפיק תועלת רבה מהכנת הגוף לפני הטיפולים, וברוב המקרים פסק הזמן לא ירע את המצב, בעוד שאצל אישה מבוגרת כל חודש עשוי להיות קריטי להצלחת הטיפול, ולכן כדאי לטפל תוך כדי ההפריות.
מתחילת הווסת עד שאיבת הביציות
זה הזמן להשפיע על התפתחות הזקיקים והרירית, וליישם את ההכנה שנעשתה בשלב הקודם. אנחנו ממליצים לקיים טיפול ראשון בתחילת הווסת, בין היום השני ליום החמישי שלה. לנשים הסובלות מכאבים חזקים בזמן הווסת מומלץ לבצע את הטיפול בימים הכואבים או מעט לפניהם. המשך הטיפולים נקבע על פי מעקב הזקיקים באולטרסאונד ובבדיקות הדם. על פי רוב אנחנו מקיימים שניים-שלושה טיפולים מהווסת עד לשאיבה, על פי ההתקדמות והתגובה לטיפול.
עם העלייה ברמת ההורמונים לקראת השאיבה, חוות נשים רבות החמרה של תופעות לוואי אופייניות כמו כאבי בטן, נפיחות, הצטברות נוזלים, בעיות שינה, וגלי חום. הטיפול במרפאה יכול להקל על חלק גדול מהן, וגם להוריד את רמות המתח והחרדה שהם חלק בלתי נפרד מהתהליך.
סביב שאיבת הביציות
שאיבת הביציות היא אירוע מרכזי בתהליך ההפריה, ונשים רבות רואות אותו כאחד השיאים של התהליך. למרות זאת, על פי הגישה הטיפולית של המרפאה, השפעת הטיפול על השאיבה מצומצמת למדי: הזקיקים כבר בשלים, הרירית צמחה ותהליך הבנייה הושלם. מכאן שעל פי רוב אנחנו לא מטפלים סביב השאיבה.
עם זאת, במקרים מסוימים נטפל בכל זאת: כשרירית הרחם לא התעבתה די הצורך ויש עדיין אפשרות להשפיע עליה, כשיש תופעות לוואי משמעותיות או גירוי יתר שחלתי, או כשהאישה חווה מתח רב או חרדה.
החזרת עוברים
השפעת הדיקור סביב החזרת העוברים על סיכויי הכניסה להיריון נבדקה והוכחה מחקרית. המנגנון שבאמצעותו משפיע הדיקור עדיין לא ברור, אולם מניחים שהוא משפר את זרימת הדם ברחם, מסלק נוזלים עודפים ומרגיע מתחים. (למאמר המלא על הטיפול בדיקור בשלב ההשתרשות)
הפרוטוקול המחקרי העיקרי שנבדק כלל שני טיפולים בני 25 דקות, אחד לפני החזרת העוברים ובסמוך לה, והשני מיד לאחר החזרת העוברים. הניסיון שלנו במרפאה מראה שהפרוטוקול הזה מתאים לטיפול בבית חולים, או כשאפשר לטפל במקום שבו מתבצעת ההחזרה. לדעתנו, האפקט החיובי של הטיפול נפגע אם הוא מלווה בנסיעות ממקום למקום, בפקקים ובבעיות חנייה. אנחנו ממליצים לקיים את הטיפול לפני ההחזרה או לאחריה, ובשאיפה סמוך לה. שתי האפשרויות טובות ויעילות, ובכל אחת מהן הטיפול מעט שונה.
לעתים אנחנו מטפלים דווקא ביום שלפני ההחזרה, למשל במקרה שבו האישה סובלת מכאבים אחרי השאיבה, אם יש חשש לגירוי יתר, או אם האישה נמצאת במצוקה אישית. הניסיון מראה שבמקרים אלה האפקט של הטיפול המוקדם טוב יותר, עוזר לאישה לישון טוב יותר ולבוא חזקה ומוכנה יותר להחזרה.
לאחר החזרת העוברים
התקופה לאחר החזרת העוברים עוברת לרוב בהמתנה מורטת עצבים, ונשים רבות מציינות שזהו החלק הקשה ביותר של התהליך. זהו השלב של השתרשות העובר, שבו נסתר הרב על הגלוי, ופועלים בו תהליכים מורכבים של המערכת ההורמונלית, מערכת כלי הדם, המערכת החיסונית והתפתחות העובר.
למרות שהעשייה בשלב הזה היא מעטה, עדיין אפשר להשפיע על ההשתרשות ועל מצב האישה. פעמים רבות אנחנו מקיימים טיפול שלושה ימים לאחר ההחזרה, היות וזה הזמן שבו העובר מתמקם ומשתרש ברחם. נקודת ההנחה של הטיפול היא שהאישה כבר בהריון, והפרוטוקול של הטיפול בשלב הזה מותאם ובטוח להיריון - כפי שהדיקור בטוח בכל שלבי ההיריון האחרים.
בדרך כלל, לאחר הטיפול הזה ממתינים לתוצאות. נשים שחוות מתח רב וחרדה יכולות להיעזר בטיפול שיאצו, בטכניקות הרפיה, בדמיון מונחה ובחשיבה חיובית, שאותן אפשר ללמוד במרפאה. אנחנו מעודדים את האישה לתרגל הרפיה וחשיבה חיובית בכל אחד מהשלבים של התהליך, ובמיוחד בשלב ההמתנה וההשתרשות.
טיפול בהתאמה אישית
מעבר להמלצות הכלליות שמפורטות כאן, הטיפול במרפאה הוא אישי, ונקבע על פי מצבו של כל מטופל. הניסיון הרב שנצבר במרפאה, המקצועיות של צוות המטפלים ומגוון שיטות הטיפול מאפשרים לנו לתת מענה רחב ויעיל לשיפור הסיכוי להרות.
אפשר לקבל יעוץ ראשוני בשיחת טלפון, או באמצעות טופס ייעוץ חינם של המרפאה.
יש לך שאלה? צוות המטפלים שלנו ישמח לענות בפורום המרפאה
תגובות | הוסף תגובה |
|
טופס הייעוץ של "בריאת" מזמין אותך לקבל הכוונה אישית מאחד ממטפלי המרפאה.
לטופס 3 שלבים פשוטים וקלים למילוי, בסופו תקבל\י מענה בטלפון, במייל או בפקס, על פי בחירתך.