A randomized, double-blind, placebo-controlled trial of Chinese herbal medicine capsules for the treatment of premature ovarian insufficiency
נשים עם אי ספיקה שחלתית מוקדמת פונות למרפאה עקב תופעות מוקדמות של גיל המעבר, כמו גלי חום, עצבנות, בעיות שינה ומחזור לא סדיר, או עקב רצון להרות, ומצב של אי פוריות בגלל פעילות נמוכה של השחלה. חוסר היכולת להרות יכול לנבוע
מרזרבה שחלתית נמוכה, היעדר ביוץ, או מהפסקת הווסת. פעמים רבות נשים מגלות זאת לראשונה כשהן מחליטות להכנס להריון, אז הן מפסיקות גלולות ומגלות שהמחזור לא מגיע.
זהו מצב לא פשוט לטיפול, ודרושה ראייה רחבה ומערכתית. מומלץ במצב כזה לפנות לטיפול משולב, לעבור בירור מלא אצל הרופא, לשקול קבלת הורמונים או טיפולי פוריות, ובמקביל לפנות לרפואה סינית או שיטה טיבעית אחרת, לטפל בתופעות גיל המעבר, ולנסות לאושש את תפקוד השחלה.
במאמר כאן נציג מחקר שפורסם באוגוסט 2018 בכתב העת Menopause שבדק את ההשפעה של פורמולה של צמחי מרפא סיניים לטיפול במצב. המחקר הראה יעילות גבוהה של צמחי המרפא בהפחתת התופעות של גיל המעבר, ובשיפור מדדים הקשורים בתפקוד השחלה.
רקע
אי ספיקה שחלתית מוקדמת (POI - Premature ovarian insufficiency) מתרחשת אצל כ- 1% מהנשים בגיל הפוריות, ובשיעור של 0.1% מהנשים מתחת לגיל 30. היא מוגדרת כהפסקה בפעילות השחלתית, או פעילות שחלתית נמוכה אצל נשים צעירות מגיל 40. היא מתבטאת בהפסקת המחזור או מיעוט מחזורים, עלייה ברמות של FSHוירידה ברמות אסטרוגן. פעמים רבות האישה חווה תופעות של גיל המעבר כדוגמת גלי חום, בעיות שינה, עצבנות, ירידה בחיוניות, ירידה בחשק המיני, יובש בעור ובנרתיק וחוסר יכולת להרות.
ברפואה הסינית קיימות פורמולות של צמחי מרפא שמטרתן להקל על הסימפטומים של גיל המעבר, ולנסות לאושש את פעילות השחלה.
באוגוסט 2018 התפרסם בכתב העת Menopause מחקר אקראי, כפול סמיות, הכולל קבוצת פלצבו (פורמולה של צמחי דמה).
המחקר בדק את השפעת הפורמולה הסינית על סימפטומים נפוצים בגיל המעבר, ואת ההשפעה של הצמחים על מדדים אובייקטיבים של תפקוד השחלה, כמו רמות של FSH, E2, AMH, ומספר זקיקים אנטרלים בבדיקת אולטרסאונד.
הסיבות לאי ספיקה שחלתית
ב- 10-13% מהמיקרים הסיבה לאי ספיקה שחלתית היא גנטית ומולדת. בכחמישית מהנשים המצב נגרם מגורם אוטואימוני. התערבויות רפואיות כמו כימותרפיה, רדיותרפיה וניתוחים הם סיבה שכיחה ומרכזית, ובכללם גם ניתוחים מניעתיים לכריתה של השחלות בגיל צעיר, על רקע נשאות של הגן BRCA שיכול להעלות סיכון להופעה של סרטן שחלה וסרטן שד. גורמי סיכון כוללים גם עישון ונשאות של HIV.
הטיפול ההורמונלי המקובל
הטיפול המקובל הוא טיפול הורמונלי חליפי מסוגים שונים. קיימת מחלוקת סביב שימוש ארוך טווח בטיפול הורמנלי חליפי, שעל פי עדויות עלול להעלות סיכון לממאירות, וההמלצות בנושא עברו בשנים האחרונות תהפוכות רבות. כיום מקובל להתאים לאישה טיפול הורמונלי חליפי על פי מצבה והסימפטומים מהם היא סובלת, ולהמליץ על פי רוב להמליץ על להגביל את נטילת ההורמונים למספר שנים.
POI ואי פיריון
מבחינה פריונית רוב הנשים עם אי ספיקה שחלתית שמעוניינות להרות יפנו לתרומת ביצית, זאת עקב הפעילות השחלתית הנמוכה והיעדר הביוץ. נשים שמעדיפות להרות מהביציות שלהן ולא מתרומת ביצית, יופנו לטיפולי פוריות. ברוב המיקרים ההמלצה עבורן תהיה לעבור תהליך של הפרייה חוץ גופית, ובתנאי שרמות ה- FSH מאפשרות את זה, ושקיבלו את אישור הקופה. הצלחת הטיפולים תלויה בגיל האישה, ברזרבה שקיימת, בתגובה לטיפול ובאיכות העוברים, אולם סיכויי ההצלחה נמוכים יותר בהשוואה לנשים אחרות באותו הגיל.
נשים שפונות לטיפולי הפרייה יכולות להפיק תועלת משילוב של הרפואה הסינית. הטיפול פועל כדי להביא את האישה למצב מאוזן ומיטיבי, על מנת לנסות ולמשש את הפוטנציאל השחלתי אם כאן קיים. ניתן לקרוא בהרחבה על הגישה של הרפואה הסינית לרזרבה שחלתית נמוכה. מעניין לציין שהמצב יכול להיות הפיך, וב- 5-10% מהמיקרים הנשים הצליחו להרות באופן ספונטני אחרי שאובחנו במצב זה.
אי ספיקה שחלתית בראייה של הרפואה הסינית
בראייה של הרפואה הסינית אי ספיקה שחלתית נגרמת מחולשה של Yin (המרכיב החומרי שבגוף, מקושר ברפואה הסינית לכליות), יחד עם בעיה של זרימת אנרגיה, תקיעות ועלייה של חום פנימי (שמקושרת ברפואה הסינית לכבד).
במילים פשוטות מדובר על חולשה והתשה מצד אחד (שיכולות לנבוע מחולשה מולדת או ממאמץ יתר, עבודה מרובה, חוסר שינה, הזנה לקויה וכולי), ומהצד השני יש הצטברות של מתח, דאגה ותקיעות נפשית או גופנית. השילוב בין שני המצבים מגביר את החולשה, וגורם לעלייה של חום ויובש, לירידה באיכות הדם וכמות החומר בגוף. כל אלו משפיעים בסופו של דבר על המערכת ההורמונלית, תפקוד השחלה ויכולת הפיריון.
פרטי המחקר
המחקר כלל נשים צעירות מתחת לגיל 40, שאובחנו עם אי ספיקה שחלתית מוקדמת, וסבלו מאל ווסת (אמנוריאה) למשך 4 חודשים או יותר, או מיעוט ווסתות (אוליגומנוריאה). בדיקות דם כפולות לפרופיל הורמונלי הראו רמות FSH גבוהות מ-25.
המחקר לא כלל נשים שנוטלות טיפול הורמונלי חליפי, צמחי מרפא סיניים, ונשים עם מחלות כרונית שיכולות להשפיע על המדדים.
146 נשים חולקו ל- 2 קבוצות, ושתיהן קיבלו צמחי מרפא בקפסולות למשך 12 שבועות. קבוצת המחקר קיבלה את הפורמולה Yangyin Shugan (YYSG), וקבוצת הביקורת קיבלה צמחי פלצבו. שתי האריזות נראו זהות ולא ניתן היה להבחין בינהן. על פי העיקרון של מחקר כפול סמיות Double-Blind הנשים לא ידעו אם הן מקבלות צמחי אמת או פלצבו, וכמותן גם הצוות הרפואי וצוות המחקר שבדק את הנשים והעריך את מצבן. אף אחד לא ידע באיזו קבוצה נמצאת האישה, והמידע הזה נחשף רק אחרי תום המחקר.
פורמולת הצמחים
הפורמולה שנבדקה היא Yangyin Shugan, שהינה מודיפיקציה של Yi Guan Tang שתוארה לראשונה בשנת 1770. על פי הפיזיולוגיה הסינית הפורמולה מחזקת את היין (המרכיב החומרי) של הכליות ושל הכבד, מטפלת בתופעות של גיל המעבר, ומשפרת את תפקודי השחלה.
הרכב הצמחים:
מס |
שם סיני |
שם בוטני |
מינון |
1 |
Chai Hu |
Bupleurum Radix |
12 |
2 |
Yu Jin |
Curcuma Root |
12 |
3 |
Bai Shao Yao |
Paeonia Lactiflora |
9 |
4 |
Shan Yao |
Dioscorea |
9 |
5 |
Di Huang |
Rehmannia Glutinosa |
10 |
6 |
Fu Ling |
Wolfiporia Extensa |
10 |
7 |
Xiang Fu |
Cyperus Rhizoma |
10 |
המדדים שנבדקו
המדד העיקרי שנבדק היה שאלון איכות חיים הקשור למנפאוזה, ובו שאלות על סימפטומים אופייניים לגיל המעבר. בשאלון 29 שאלות הנוגעות ל- 4 תחומים הקשורים למנפאוזה: סימפטומים ואזו-מוטוריים (גלי חום, שינויים תרמיים), סימפטומים רגשיים ונפשיים (כמו דיכאון, חרדה, בעיות שינה), בריאות גופנית כללית (כמו שינויים במערכת העיכול) ובריאות מינית (חשק מיני, יובש בנרתיק, כאבים ביחסי מין וכולי). השאלון בנוי כך שציון נמוך מראה על איכות חיים גבוהה יותר.
המחקר בדק גם את השפעת הצמחים על מדדים של תפקוד השחלה בבדיקות דם כפי שבאים לידי ביטוי ברמות ההורמונים- FSH, E2 ו- AMH. ובבדיקות אולטרסאונד וגינלי שבדק את מספר הזקיקים האנטרלים הפוטנציאלים שנמצאים בשחלה בתחילת המחזור (AFC), גודל השחלה וזרימת הדם בשחלה.
תוצאות המחקר
תוצאות המחקר הראו שיפור הן בציוני השאלון והן במדדים האובייקטיביים של תפקוד השחלה.
שאלון איכות חיים למנופאוזה - נרשמה ירידה בשתי הקבוצות (גם בקבוצת המחקר וגם בקבוצת הביקורת), אולם בקבוצת המחקר הירידה היתה גדולה יותר מאשר קבוצת הפלצבו. בקבוצת צמחי המרפא הניקוד הכללי ירד מרמה של 67.64 עם סטיית תקן של 7.42 לרמה של 38.64 (סטיית תקן 5.69), לעומת קבוצת הביקורת שם הערך ההתחלתי היה 68.29 (סטטית תקן 4.02) והערך ירד ל- 65.04 (סטיית תקן 4.4). ההבדל בין רמות השיפור היה מובהק סטיסטי (P<0.01).
רמות ה- FSH ירדו בממוצע בכמעט 24 יחידות, מרמה ממוצעת של 34.01 לרמה של 10.11.
בקבוצת הביקורת הערכים ירדו מ- 32.94 לערכים של 32.66.
רמות האסטרדיול E2 – עלו מרמה של 183.46, לרמה של 201.08 בקבוצת הצמחים.
לעומת קבוצת הביקורת שם הערך עלה מ- 201.01 ל- 205.92
רמות AMH – עלו מרמה של 1.14 לערך של 1.76 בקבוצת הצמחים.
בקבוצת הביקורת הערך ירד מ- 1.55 ל- 0.73
AFC – ספירת זקיקים אנטרלים – בקבוצת הצמחים מספר הזקיקים הפוטנציאלים עלה מ- 4.9 ל- 6.97. לעומת קבוצת הביקורת שם מספר הזקיקים ירד מ- 4.56 ל- 4.43.
הריונות - נושא ההריונות לא היה אחד ממדדי המחקר, והמחקר לא עקב אחרי הריונות בשתי הקבוצות. יחד עם זאת מעניין לציין ששלוש נשים בקבוצת המחקר נכנסו להריון, ושתיים בקבוצת הביקורת. נתון זה יכול ללמד אותנו על האפשרות להרות יחד עם אי ספיקה שחלתית מוקדמת, וזהו מידע שיכול לעודד נשים שנמצאות באותו המצב ושמנסות להרות.
בטיחות
השימוש בצמחי המרפא לתקופה של 12 שבועות היה בטוח, ולא נרשמו אירועים חריגים או השפעות מזיקות של הצמחים. כחלק מהמעקב של המחקר הנשים עברו בדיקות דם כלליות, תפקודי כבד ותפקודי כליות בתחילת המחקר ובסופו, ולא נרשמו תוצאות חריגות או לא תקינות.
הנשים עברו גם בדיקות אק"ג ECG, בדיקות שד או רחם והן נמצאו תקינות, ולא נרשם הבדל בין קבוצת הצמחים וקבוצת הביקורת.
לא נרשמו אירועי בטיחות חריגים. בקבוצת הביקורת נרשם מקרה אחד של כאב בטן שדרש בירור רפואי.
מסקנת המחקר
המחקר הראה שהפורמולה Yangyin Shugan יעילה בהורדה של סימפטומים של גיל המעבר אצל נשים סיניות עם אי ספיקה שחלתית מוקדמת. הפורמולה עזרה בויסות הורמונלי ושיפרה מדדים הקשורים לתפקוד שחלתי. במחקר לא נצפו אירועי בטיחות, או תופעות לוואי משמעותיות משימוש בצמחי המרפא לתקופה של 12 שבועות.
דיון והערות
המחקר הראה שבהשוואה לקבוצת הביקורת, הפורמולה Yangyin Shugan שיפרה סימפטומים הקשורים לגיל המעבר בקרב נשים צעירות עם אי ספיקה שחלתית מוקדמת. הפורמולה הורידה רמות של FSH, העלתה רמות של אסטרדיול E2 ושל AMH, העלתה ספירה של זקיקים אנטרלים (AFC) ושיפרה את זרימת הדם, מה שמצביע על שיפור בתפקוד השחלה.
הפורמולה מורכבת מ-7 צמחים סיניים, שבמחקרים קודמים התגלה שיש להם פעילות דמוית אסטרוגן, השפעה אנדוקרינית, ופעילות אנטיאוקסידנטית. השימוש בפורמולה הנ"ל בסין הוא נרחב מאוד. בית החולים הממשלתי בו נערך המחקר עושה שימוש בפורמולה מזה 30 שנים, בהיקף של כ- 30,000 פורמולות בשנה. במסגרת שימוש בית החולים, כמו גם במסגרת המחקר, לא נרשמו תופעות לוואי משמעותיות או אירועי בטיחות חריגים. גם ניטור תפקודי כליות וכבד במשך 12 שבועות לאחר נטילה של צמחים, שנכלל במסגרת המחקר, הראה רמות נורמליות ולא חריגות.
השיפור במדדי איכות חייהן של הנבדקות נצפה הן בקבוצת הצמחים והן בקבוצת הביקורת. ניתן לייחס את השיפור בקבוצת הביקורת לעמדת המוצא של הנשים הסיניות שהעדיפו טיפול טבעי על פני טיפול הורמונלי, מה שעלול היה לגרום להם להטות את התשובות שנתנו בשאלון. יחד עם זאת השיפור בקבוצת הצמחים היה גדול בצורה ניכרת, ומשמעותי מבחינה סטטיסטית.
המדדים האובייקטיביים שנבדקו, כמו רמות ההורמונים, ובדיקת האולטרסאונד הראו גם הם שיפור משמעותי בקבוצת המחקר לעומת קבוצת הביקורת, מה שמצביע על שינוי אמיתי ושולל מעורבות של אמונה של הנשים או ציפיות שהיו להן מהטיפול.
המחקר לא בדק את השפעת השיפור על היכולת הפריונית של הנשים, והאם השיפור שנראה בתפקוד השחלה הוביל להריונות מרובים יותר. זאת שאלה שכדאי שתיבחן במחקר עתידי דומה.
הניסיון הקליני מראה שנשים צעירות עם רמות FSH גבוהות יכולות להפיק תועלת רבה מהטיפול המשולב של הרפואה הסינית. מומלץ לשלב את צמחי המרפא עם טיפולי דיקור שמותאמים אישית למצב האישה, בידי מטפלים שמכירים את התחום, ואת השילוב של הטיפול בתוך טיפולי הפרייה וטיפולים הורמונלים אחרים.
מאמרים רלוונטים נוספים:
FSH גבוה בראייה של הרפואה הסינית
קישורים למחקר
Cao, Xiao-jing et al., A randomized, double-blind, placebo-controlled trial of Chinese herbal medicine capsules for the treatment of premature ovarian insufficiency.
Menopause, 2018 August, Volume 25 - Issue 8 - p 918–926
הערות למטפלים ברפואה סינית
הפורמולה שנבדקה במחקר יכולה קצת להפתיע. סביר שרוב המטפלים היו בוחרים פורמולה מחזקת יין של הכליות, כדוגמת רהמניה 6 או דומותיה. אבל כאן, מעבר לחיזוק היין קיים דגש על טיפול בכבד, דרך הנעה של האנרגיה והכבד, ריכוך, הרגעה וטיפול ברמת הדם.
שווה להתעכב על זה, מכיון שהפורמולה יכולה לעזור בהבנה של התהליך שקורה אצל האישה סביב גיל המעבר עד להפסקת הוסת, תהליך שנמשך למעשה שנים רבות. על פי מודל 7 השנים של האישה, תחילת הירידה ביכולת הפיריון מתרחשת בסביבות גיל 35, ומתעצמת סביב גיל 42 שבו סיכויי הכניסה להריון הם נמוכים, ועד לגיל 49 שהוא הגיל הממוצע להפסקת הווסת.
בשלבים הראשונים של התהליך קיימת ירידה ברמת האנרגיה, בתפקוד של מערכת העיכול, בספיגה וביצור הדם. בנוסף האישה יכולה לפתח סטגנציה, מתח וחום פנימי, שנובעים ממאמץ יתר, מתח נפש ובעיות שינה. זהו למעשה מצב של הרמוניזציה – ירידה בציר של טחול – קיבה – דם – לב, ומהצד השני תקיעות של הכבד, וירידה באיכות הדם. התהליך הזה מוביל בסופו של דבר להתכלות של היין ולהתחלה של גיל המעבר.
גיל 40 אם כן הוא שלב מוקדם בתהליך, וחשוב להתייחס באבחנה ובטיפול למערכת העיכול, לרמת הדם והכבד.
השלב הבא הוא שלב הפרה-מנפאוזה, שלב שבו המערכת ההורמונלית מתחילה לגמגם, המחזור משתנה, יכול להתקצר או להתארך, ולעיתים מתחילות להופיע תופעות של חום, שיכול בשלב הזה להיות מעודף או מחוסר. גם השלב הזה כולל מעורבות רבה של הכבד, ופעמים רבות פורמולות מהרמנות עובדות טוב יותר מאשר מחזקות יין.
בקליניקה שלנו (מרפאת בריאת) אנחנו משתמשים בסדרה של צמחי מרפא שפיתחנו לרפואת נשים. הסדרה נקראת "חמש עונות" ומכילה פורמולות קלאסיות ומודיפיקציות המותאמות לשלבים השונים בחיי האישה, החל מאיזון הורמונלי, דרך טיפול בכאבי מחזור, אנדומטריוזיס, אי פריון ותופעות של גיל המעבר.
אחת הפורמולות נקראת "להתחיל מחדש" והיא מיועדת לטפל בנשים עם רזרבה שחלתית נמוכה, FSH גבוה, עם או בלי סימני חום. הפורמולה דומה מאוד ברעיון הטיפולי שלה וגם בהרכב הצמחים הבסיסי של YYSG. מכיון שהדגש של "להתחיל מחדש" או הפיריון, ולא רק טיפול בתופעות של גיל המעבר, הוספנו לה במודיפיקציה צמחים כדוגמת Nu Zhen Zi, Tu Si Zi, Sheng Di Huang שמכוונים יותר לנושא. אנחנו מוצאים שההרכב הזה מאוד יעיל.
למידע נוסף על הצמחים או על הטיפול ניתן ליצור קשר עם המרפאה, נשמח לעמוד לרשותכם.
נכתב ע"י אביב מסינגר , 26/9/2018