שיטות הטיפול דורגו בסולם שבין A ל- D, כאשר קבוצה A כוללת טיפולים עם יעילות מוכחת ורמת בטיחות גבוהה, ובאיכות מדעית גבוהה. קבוצה B כוללת שיטות טיפול בטוחות, יעילות ומומלצות, אך רמת הודאות המחקרית שבהן נמוכה יותר. קבוצה C כללה שיטות טיפול שלא הוכחו יעילות, וקבוצה D כללה טיפולים לא יעילים, או התערבויות שיש בהן סיכון להזיק לנשים.
שיטות טיפול מומלצות
מדיטציה, יוגה, דימיון מונחה והרפיה קיבלו את ההערכה הגבוהה ונכללו בקבוצה A. הטיפולים האלו נמצאו יעילים לטיפול במצבים רגשיים, כמו חרדה ושינויים במצב הרוח. אותן שיטות גם נמצאו יעילות ברמה B לטיפול במתח, דכאון ועייפות. הדיקור הסיני הופיע בקבוצה B בהקשר של טיפול בבחילות והקאות על רקע כימותרפיה. עוד בקבוצה B גם טיפול במוזיקה ועיסוי לטיפול בחרדות והפרעות במצבי הרוח.
שיטות טיפול שאינן מומלצות
שיטות אחרות, כמו טיפוליי לייזר לבצקות, דיקור לגלי חום ותרגילי נשימה לאיכות חיים, קיבלו הערכה נמוכה יותר של עוצמת ההוכחה המדעית, ונכללו בקבוצה C. ברוב המיקרים הבעיה היתה כמות קטנה מדי של נשים שנכללה במחקר. מספר שיטות טיפול, כמו ג'ל אלוה וורה לטיפול בכוויות מההקרנות, ונטילת גווארנה לטיפול בעייפות לא הראו יעילות מוכחת, ונכללו בקבוצה D.
אצל שיטות רבות לא היה מספיק מידע כדי להכליל אותן באחת מן הקבוצות, והחוקרים ציינו את הצורך במחקרים איכותיים רבים יותר בתחומים אלו.
מבינת צמחי המרפא העדויות הראו שמתן של ג'ינסנג עשוי לעזור לעייפות, ג'ינג'ר יכול לעזור לבחילות, ודבקון לבן (Viscum album, Mistletoe) יכול לשפר את איכות החיים. למרות שהיתה להם יעילות טיפולית, הם דורגו בקבוצה C בגלל העדר מחקרי בטיחות ארוכי טווח.
חולשות של המאמר
להנחיות האלו קיימות הרבה הסתייגויות. מחד גיסא המחקרים לא היו אחידים והיה בהם שוני רב בשיטות הטיפול, באופן שבו הטיפולים ניתנו, במועד ובמשך מתן הטיפול, ובחומרת הסרטן של הנשים שנכללו בהם. השוני הגדול הקשה על החוקרים להוציא מסקנות כלליות ואחידות.
מאידך גיסא קיים פער אדיר בין כמות הטיפולים שניתנים ברפואה משלימה לחולי סרטן, ובין כמות המחקרים שנעשים בתחום. יש לזה סיבות רבות, מקצועיות, חברתיות וכלכליות, והמחקרים לא מייצגים את מה שנעשה בפועל.
עניין נוסף שכדאי לזכור הוא האתגר המדעי הלא פשוט, במחקר של הרפואה המשלימה בכללים מדעיים ומערביים. למרות שבשנים האחרונות יש מאמץ מחקרי נרחב בשיטות טיפול של הרפואה המשלימה, עדיין לא נמצא פתרון מספק לבעיות מתודולוגיות בסיסיות, כמו מציאת טיפול דמה יעיל לקבוצת הביקורת. דרישות המחקר עלולות לפגוע בתוצאות הטיפוליות, מכיון שהרפואה המשלימה היא רפואה שמותאמת בצורה אישית למצב המטופל, מה שלא עולה תמיד בקנה אחד עם הדרישה המדעית לפרוטוקול טיפולי אחיד.
למרות ההסתייגויות מדובר במאמר חשוב
למרות ההסתייגויות, להנחיות האלו יש חשיבות גדולה לכל הצדדים. בראש ובראשונה הן מועילות לנשים, שיכולות לבחור טיפולים יעילים ובטוחים עבורן. הן גם חשובות למטפלים שיכולים להרגיש בטוחים יותר בטיפול שהם נותנים, וגם לרופאים שיכולים להמליץ על הטיפול בקלות רבה יותר.
התהליך של קביעת ההנחיות הוא דוגמה לשילוב נכון של הרפואה המשלימה, כרפואה משולבת, בעלת ערך טיפולי, ושנעשית בצורה מבוקרת ומקצועית. אפשר לקוות שתהליך דומה יתקיים באחד מהתחומים הרבים בהם יש לרפואה המשלימה ערך טיפולי משמעותי.
Heather Greenlee et al. Clinical Practice Guidelines on the Use of Integrative Therapies as Supportive Care in Patients Treated for Breast Cancer. JNCI Monographs, Volume 2014, Issue 50, Pp. 346-358.
למאמר המלא
https://jncimono.oxfordjournals.org/content/2014/50/346.full
יש לך שאלה? צוות המטפלים שלנו ישמח לענות בפורום המרפאה
תגובות | הוסף תגובה |
טופס הייעוץ של "בריאת" מזמין אותך לקבל הכוונה אישית מאחד ממטפלי המרפאה.
לטופס 3 שלבים פשוטים וקלים למילוי, בסופו תקבל\י מענה בטלפון, במייל או בפקס, על פי בחירתך.